Dziczyzna – przysmaki prosto z lasu

Dziczyzna – przysmaki prosto z lasu

Polecane portale

Dziczyzna, dawniej królowa polskich stołów, stopniowo powraca do łask. W dobie XXI wieku, kiedy coraz częściej zwracamy uwagę na to, co ląduje w naszym sklepowym wózku, a następnie na naszym talerzu, w końcu na nowo zaczęto doceniać wyjątkowe właściwości zdrowotne i smakowe dziczyzny. Czy dziczyzna jest zdrowa? Komu można podawać dziczyznę? Jak smakuje sarnina, jelenina oraz mięso z dzika? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o prozdrowotnych cechach dziczyzny.

Dziczyzna czy wieprzowina – porównanie jakości mięsa

Wiele osób mając do wyboru zakup mięsa wieprzowego lub dziczyzny, sięgnie po to pierwsze. Ci, którzy starają się kupować i gotować świadomie, zdecydują się na bio drób z wolnego wybiegu. Warto jednak wiedzieć, że nawet mięso posiadające wszelkie BIO, EKO i natural nalepki, jeśli pochodzi z hodowli, nie jest nawet w połowie tak wartościowe, jak dziczyzna prosto z lasu. Mięso pochodzące z hodowli pozyskiwane jest od zwierząt hodowlanych, które rodzą się i umierają w niewoli, nie jednokrotnie nie znając zapachu świeżego powietrza. Przetrzymywane są w zbyt ciasnych klatkach, karmione paszą z GMO, faszerowane sztucznymi hormonami na szybszy wzrost, tak, aby można było je wyeksploatować z jaj czy mleka, oraz antybiotykami, mającymi na celu utrzymanie osłabionych organizmów w jako takiej kondycji do momentu uboju. Do ubojni przewożone są źle przystosowanymi samochodami, ściśnięte i depczące siebie wzajemnie, by następnie umrzeć w otoczeniu krwi i wyczuwalnego strachu swoich poprzedników. Każdy z tych aspektów wpływa na jakość, smak, kolor i trwałość mięsa, które pozyskiwane z takich surowców, szybciej się psuje. Dziczyzna, w porównaniu do wieprzowiny czy drobiu, jest kontrastem jak biel do czerni. Dziki, sarny, jelenie maja niczym nieograniczoną swobodę ruchu, żywią się tym, co ofiaruje im las, nie znają ludzkiej ingerencji, stresu, sztucznych składników. Są częścią ekosystemu leśnego, a nie produktem hurtowym. Prawidłowo przeprowadzony odstrzał potrafi nawet umrzeć zwierzęciu bez strachu i bólu. Takie mięso ma o wiele więcej wartości odżywczych, smakowych i lepiej działa na nasze zdrowie. Jak dziczyzna wpływa na ludzki organizm?

Dziczyzna – przysmaki prosto z lasu

Wartości odżywcze i zdrowotne dziczyzny

Dziczyzna, dzięki swobodzie ruchu i diecie składającej się z leśnych przysmaków, jest mięsem wybieganym, o niskiej kaloryczności i małej zawartości tłuszczu. Mało kto wie, ale dziczyzna jest mięsem chudszym od drobiu! Dlatego wskazana jest w diecie osób odchudzających się, cierpiących na nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol czy miażdżycę. Dziczyzna bogata jest także w witaminy z grupy B, fosfor, wapń, magnez i łatwoprzyswajalne żelazo, co z kolei jest ważną informacją dla osób mających anemię. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest pozbawione ludzkiej ingerencji i wszelkich chemicznych nastrzykiwań, dzięki czemu może być podawane już najmłodszym, nie obciążając małych brzuszków, a dodatkowo nie powoduje alergii pokarmowych. Dziczyzna zawiera także, w porównaniu do drobiu czy wieprzowiny, więcej białka i to bardziej wartościowego, ponieważ bogatego w aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a których potrzebuje do prawidłowego działania.

Dziczyzna – przysmaki prosto z lasu

Jak smakuje dziczyzna i co zrobić z mięsa z dzika?

Wiele osób uważa, że dziczyzna jest trudna w przygotowaniu, i że nie można wykonać z niej zbyt wielu potraw. O jakże się ci ludzie mylą! Dziczyznę możemy kupić w dwóch wariantach: surową, którą należy zamarynować i dopiero tak przygotowaną przerobić na smaczne potrawy, lub mrożoną, która jest już skruszała i gotowa do kulinarnych rewolucji. Z dziczyzny można stworzyć wiele naprawdę wyjątkowych potraw – można ją gotować i podawać w formie treściwych zup, smażyć, piec, wędzić, grillować, przygotowywać wyroby takie jak pasztet z dziczyzny, kabanosy, smalec z dzika, czy kiełbasa z dziczyzny. Jedno jest pewne – nie ważne co przyrządzisz, każda potrawa z dziczyzny będzie miała wyjątkowy smak i aromat. Te wyjątkowe właściwości smakowe dziczyzny wynikają z naturalnej, leśnej diety. Leśne zwierzaki żywią się leśnymi smakołykami – owocami leśnymi, grzybami, bukwią, korzeniami, leśnymi ziołami. Każdy z tych przysmaków ma swój mocny i niepowtarzalny aromat, który przenika do mięsa z dziczyzny. Tego smaku i aromatu nie da się podrobić!

Dziczyzna – przysmaki prosto z lasu

Ile kosztuje dziczyzna?

Wiele osób twierdzi, że kupuje wieprzowinę, bo jest ona tańsza od dziczyzny. I choć można przyznać, że mięso z dzika, sarny czy jelenia jest nieco droższe od innych mies, to warto pamiętać, że cena ta wynika z wysokiej jakości wyjątkowego produktu. Masowo produkowana wieprzowina czy drób nigdy nie będą tak wartościowe i smaczne, jak dziczyzna.

Jeśli zastanawiasz się, gdzie zaopatrzyć się w dobrej jakości przebadaną dziczyznę i jej wyroby, to odpowiedź jest tylko jedna – sklep z dziczyzną Leśniczówka. Robimy wędliny od wielu lat, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Kupisz u nas takie przysmaki jak delikatny pasztet z sarny lub ostrzejszy w smaku pasztet z jelenia, chorizo z dzika, kabanosy w różnych odsłonach, a nasza kiełbasa myśliwska czy kiełbasa z krakowska sprawia, że już nigdy nie sięgniesz po ich wieprzowe odpowiedniki. Każdy, kto miał możliwość spróbować naszych wyrobów prosto z lasu, przyznaje, że wśród wszystkich kiełbas, najlepsza jest kiełbasa z dzika. Cena naszych produktów nie jest zawyżona, dzięki czemu każdego stać na rozkoszowanie się wyrobami z dziczyzny. I Ty zaproś dziczyznę do swojego domu.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o